2011/02/21

Érdekesség a nagyvilágból................

Ismerkedjünk meg velencei maszkok történetével!

Gondolnánk, hogy a Velencei Karnevál védjegyévé vált csodálatos maszkok története évszázadokra nyúlik vissza? 
A Velencei Köztársaság polgárai, Európa más államaival ellentétben, magas életszínvonalon éltek, s mindenki kivette a részét a gazdasági gépezet működtetéséből. A jólét egyenes következményeképp egyedülálló kulturális fejlődés indult meg, ahol a személyazonosság rejtése hozzátartozott a mindennapi élet legfontosabb dolgaihoz. A rejtőzködés oka kettős volt: egy ilyen relatíve kis városban nem mindenki szerette volna, ha tudják, milyen ügyletekbe bonyolódott, másrészt az álarcok lehetővé tették a különböző társadalmi rétegek szereplői számára, hogy egyenjogúként kezeljék őket bárkivel. Akár egy szolga is nemesemberként viselkedhetett és fordítva, álarc mögé rejtőzve a nemesek is elvegyülhettek a köznép között. A maszkok viselése azonban együtt járt azzal, hogy a polgárok lassan egyre inkább kihasználták a névtelenséget, és ez morális dekadenciához vezetett. A más városokban erkölcsi szempontból egyébként megvetendő dolgok egyre inkább elfogadottabbá váltak a Velencében, s a szabadosság, a játékszenvedély mindennapossá vált. Róma egy ideig szemet hunyt efölött, amíg számíthatott a dózsék nagylelkű adományaira. Végül a maszkok viselését a katolikus egyház az évnek csak egy bizonyos szakára engedélyezte Velencében, mindössze három hónapra, a Karácsony és "húshagyó" Kedd közötti időszakra. A felvilágosodás korában a velencei karneválok elvesztették jelentőségüket, majd az 1970-es évektől újra népszerűvé váltak. A karnevál mai megünneplése hozott létre egy új iparágat, a velencei maszkok készítésének és díszítésének kézműves irányzatát.
Az összetéveszthetetlen velencei maszkok kialakulását a XVI. század második felétől datálják. Ekkortól kezdték el járni Itáliát a híres Commedia dell'Arte hivatásos vándorszínész-társulatai, akik rögtönzött színpadokon adták elő akrobatikus és zsonglőrmutatványaikkal tarkított humoros komédiáikat. E darabok karakterei mind mind egyazon egyszerű történet szereplői voltak - s e karaktereket jelképezték a különböző, mai is jól beazonosítható álarctípusok.
A velencei maszkok ma már a város védjegyének számítanak, s Velence szellemét közvetítik, a party, a bujaság és a szórakozás igézetét. Számos olyan alkalom volt, amikor polgárai, akár hónapokra jelmezbe öltöztek és magukra öltötték maszkjaikat. A XVIII. századra a velencei karnevál a világ leghíresebb karneváljává vált.
Forrás: Magic of Venezia Képek: Google (Pietro Longhi: Al Ridotto)


Manapság egyre több lakásban megtalálhatók ezek a lenyűgöző, szinte művészi alkotásnak számító maszkok. Hiszen, ha jártunk már akár egyszer is Velencében a karnevál idején, könnyen elcsábulunk, hogy ha csak egy kis darabot is, de magunkkal vihessünk valamit az átélt varázslatból.
Mi magunk is készíthetünk
azonban a velencei karnevál álarcaihoz hasonló, professzionális hatású maszkokat, amelyek bármelyik lakás elegáns díszévé válhatnak!

És nézzünk még néhány szépséget.... 

 

A Velencei karneválra utazóknak sok hasznos tanács Itt

by Szaszi

Nincsenek megjegyzések:

Blog Archive