2010/01/12

Egy kis komolyság :(Fűszer és lélknél olvastam és nagyon megfontolandó amiket ír--> olvassátok figyelmesen !

Nem akartam az évet rögtön egy húzós témával kezdeni, főleg hogy kevés köze van a gasztronómiához, bár ha jobban belegondolok igazából mindenhez köze van, mindig kéne, hogy gondoljak rá, és az egész életemet meg kéne hogy határozza!
Sőt, most hogy leírtam ezt a butaságot, be kell látnom, a gasztronómiához nagyon sok köze van!
Mikor azon gondolkodtam, hogy írjak-e róla Fűszeresen, eszembe jutott, hogy a saját szüleim is csak ennyit tudnak a témához fűzni: Borzasztó! Ez valóban nagyon borzasztó!
Ők már hatvanévesen úgy érzik, nem tehetnek semmit, vagy ha tehetnének, akkor mit ér az a kevéske, és különben is, igazából nem is az ő problémájuk.
Ismerős?
Sok fiatal is ugyanezt gondolja, már ha gondol egyáltalán valamit a dologról.
Igen, a közelgő klímakatasztrófáról van szó. Arról, ami már el is kezdődött, de talán még van esély arra, hogy visszafordítsuk, de legalábbis lassítsuk.
Nekem a legrémisztőbb az egészben, hogy tíz emberből kilencet egyáltalán nem érdekel a dolog. Nem olvassák el a témában íródott cikkeket, nem beszélgetnek róla másokkal, nem teszek semmit a saját szintjükön. Tényleg semmit!
Úgy gondolnak rá, mintha arról beszélnének, hogy egy meteor csapódhat a földbe. Jaj, nagyon rossz lenne, de lássuk be, bármikor megtörténhet, nem tudunk mit csinálni, inkább ne is gondoljunk rá!
Nincsenek illúzióim, tudom, ezt a posztot is csak azok olvassák majd el, akiket eddig is érdekelt a téma...
Pedig olyan jó lenne, ha tudnának arról mások is, hogy az előre jósolt 4 fokos átlag hőmérsékletemelkedés a Kárpát-medencében 6-7 fokos lesz, és a klímakutatók azt jósolják, hogy 50 év múlva akár szicíliai is lehet az éghajlat Magyarországon.
Igen, itt jön be a gasztronómia. Nem akarok olajbogyót szüretelni, és szeretném ha a fiam se tehetné ezt meg Magyarországon.
Vagyis az erdeink kipusztulnak, hiszen se a fenyő, se a bükk, se a tölgy nem él meg olyan melegben és nyári szárazságban. El tudjátok képzelni a Bakonyt vagy a Zemplént fák nélkül? Vacak, szárazságtűrő bokrokkal?
Eltűnik a tavasz és az ősz (igen, már elkezdődött!) és télen sokat fog esni az eső (igen, ez is). Csakhogy nyáron aszály lesz, a gyümölcsfák is kiszáradnak.

Úgyhogy én eldöntöttem, hogy idén ellopom Jamie Oliver módszerét.
10 embernek beszélek erről, és megpróbálom rávenni őket, hogy ők is beszéljenek másik tíznek, hátha azok is továbbadják, hogy nem csak a kormánytól kell várni a megoldást, hanem nekünk is tennünk kell valamit, és ha mást nem teszünk, de legalább nem fogadjuk el a nylon zacskót a közértben, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, egyszerre többen ülünk az autóba, stb, akkor is elkezdtünk valamit. Mert a legkisebb valami is sokkal több a semmitől!


Ha nincs ötletünk, hogy mit is tehetnénk, kérdezzünk meg egy nagycsoportos óvodást, ők most hála istennek nagyon otthon vannak a témában, remélem a szüleikre is hatással lesznek!
Egy kis irodalom:
http://holnaputan.org/
http://www.metoffice.gov.uk/
http://foldoninnen.blog.hu/
http://hvg.hu/Tudomany/20091206_eghajlatvaltozas_tiz_veszjel.aspx

by Szaszi

1 megjegyzés:

Mammka írta...

Felelősséggel tartozunk a Földért,ránk lett bízva.
Már kezdik az eladók nem furcsállni,hogy nem kérek nylonzacskót.Ez jó jel.:)

Blog Archive