2009/11/04

Felfedeztem..........

 Találtam egy nagyon jó oldalt érdemes oda-oda látogatni.



Finomságok az erdőből - hideg téli esték felmelegítői
Novemberben az első fagyok után érik be a kökény és a gyepűrózsa termése, a csipkebogyó. Mindkét gyümölcsöt érdemes gyűjteni, és hideg téli estékre lélek-, és testmelegítő finomságokat készíteni belőlük.
Csipkebogyólekvár csipkebogyótea biotippek biobolt
A csipkebogyó legértékesebb hatóanyaga a C-vitamin. Ha teát készítünk belőle, akkor egy éjszakára hideg vízben áztassuk be a kimagozott csipkehúst és csak elfogyasztása előtt langyosítsuk fel.
Bár a feldolgozása türelmet igényel, ám a belőle készített lekvár finom savanykás íze feledteti a nehézségeket. Fogyaszthatjuk csak úgy magában, esetleg vajas pirítóssal, vagy süteményekhez, valamint sült húsok mellé szószként.
Csipkebogyólekvár
A leszedett csipkebogyót megmossuk meleg vízben, majd levágjuk a végéről a fekete virágmaradványt. Kettévágjuk és kikaparjuk a magokat. A gyümölcshúst tegyük egy zománcedénybe, és annyi vizet öntsünk rá, amennyi éppen ellepi. Hagyjuk állni egy éjszakát. Majd főzzük puhára, félidőben öntsünk hozzá mézet (60% csipkehús - 20% méz). Forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, fejtetőre állítjuk 3-5 percre, majd dunsztba helyezzük. (Lsd. Befőzés biomódon )
Ha nem szeretjük darabosan, turmixolhatjuk, vagy még az üvegekbe töltés előtt ( mikor megpuhul a csipkebogyó hagyni kell kihűlni, s turmixolás után adni hozzá a mézet és újra felforralva üvegekbe tölteni), vagy az üveg felbontása után.
 csipkebogyó biotippek bioboltCsipkebogyólekvár biotippek bioboltCsipkebogyólekvár biotippek bioboltCsipkebogyólekvár biotippek biobolt
Csipkebogyógrappa
Magozzunk ki kb 1/2 kg csipkebogyót, és tegyük annyi mézbe, amennyi ellepi. Hagyjuk állni 1-2 napig, majd öntsük fel kb. 1 liter száraz fehérborral. Zárjuk le légmentesen és 30 napig érleljük, miközben minden nap rázzuk fel.
Kökénylikőr
kökénylikör biotippek bioboltA kökény szintén sok C-vitamint tartalmaz, de fogyasztása csak dércsípés után ajánlatos, előtte igen fanyar ízű.
A jól megmosott kökénybogyókat (kb. 1/2 kg) áztassuk 30 napig 1 liter gabonapálinkában, vagy gyógyszertárban kapható etil-alkoholban. Többször rázzuk fel az 1 hónap alatt, majd szűrjük le. Készítsünk mézes szirupot: 2 dl vízben 2 dl mézet főzzünk oldattá. Kihűlés után keverjük el a leszűrt kökényes alkoholban, zárjuk le és még érleljük legalább 2 hétig, de minél tovább áll, annál finomabb lesz.
Kökényecet
2 marék jól megmosott kökénybogyót tegyünk 1/2 liter fehérborecetbe, zárjuk le és lehetőleg napos helyen hagyjuk érni 2-3 hétig.
 vagy
Sütemények biomódon
Nem kell sokat tennünk, hogy a már ismert süteményeinket egészségesebb módon "állítsuk elő".
  • Menjünk ki a piacra és vegyünk házi tojást, hazai termelőtől gyümölcsöt, tejterméket, mézet !
  • Keressük a boltok polcain a biotermékeket: bioliszt, biomazsola, biokakaópor, biotea ...egyre nagyobb a választék, s nem sokkal drágábbak a vegyszeresen kezelt "társaiknál".
  • Sütőpor helyett szódabikarbónát, cukor helyett mézet használjunk!
  • Használjunk minél kevesebb feldolgozott, de annál több friss alapanyagot !
  • Bátran kísérletezzünk: a liszt egy részét helyettesíthetjük zabkorpával, búzacsírával különböző gabonapelyhekkel, amarántgranulátummal...
  • A süteményekhez használt lisztnek csak a fele legyen finomliszt, másik fele teljes kiőrlésű, vagy tönkölyliszt, vagy Grahamliszt, vagy rozsliszt legyen.
Somlói galuska
Hozzávalók: 6 tojás, 6 evőkanál liszt, 1 dl méz, fél csomag mazsola, 1 kk szódabikarbóna, 4 ek kakaópor (helyettesíthető karobporral is), 1/2 l tej, 1-2 vaníliarúd, 2 ek étkezési keményítő
Először piskótatésztát készítünk: a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felverjük habbá. A sárgáját kikeverjük a mézzel, beletesszük a szódabikarbónát majd a lisztet is, és csomómentesre keverjük. Óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét és kivajazott tepsibe öntjük. Megszórjuk mazsolával és kb. 20 percig sütjük 150-200 fokra felmelegített sütőben.
Pudingot készítünk: a keményítőt csomómenten elkeverjük egy kevés tejjel majd hozzáadjuk a többi tejet, beledobjuk a felhasított vaníliarúdat, mézzel édesítjük, és folytonos keverés mellett sűrűsödésig főzzük.
Csokiöntet: A kakóport elkeverjük némi vizzel és felmelegítjük.
Közben megsült a piskótánk, amit feldarabolunk, leöntjük a pudinggal, majd a csokiöntettel csíkokat "rajzolunk" a sütinkre.
Határozottan jót tesz ennek a finomságnak, ha legalább egy fél órára hűtőszekrénybe tesszük. Végül felvert tejszínhabbal gazdagítjuk.

Kuglóf
Hozzávalók: 30-40 dkg liszt, 1 dl méz, 20 dkg vaj, 5 db tojás, 1 dl tej, 1 csipetnyi szódabikarbóna, fűszerezés ízlés szerint: aszalt gyümölcsök, alma darabok, reszelt citromhéj/lé, vaníliáscukor...
Karácsony kuglóf Karácsony kuglóf Nagyon egyszerű kevert tészta, amibe kedvünk szerint rakhatunk vagy csak mazsolát, vagy vegyes aszalt gyümölcsöket, vagy akár friss alma és banán darabokat is. A tojásokat felverjük habosra a mézzel, majd hozzáadjuk az enyhén felolvasztott vajat (annyi darabot hagyjunk meg belőle, amivel a formát ki tudjuk kenni), a lisztet, szódabikarbónát és jól összedolgozzuk. Ha túl sűrűre sikeredne, lazítsuk tejjel. Belekeverjük a gyümölcsöket és már mehet is a kivajazott formába. Langyosra melegített sütőbe tesszük, és 180 fokon 45-60 percig sütjük. Hagyjuk a formában kihülni, majd kiborítjuk, s fahéjas porcukorral "behavazzuk".
A legjobb választás a kuglóf sütéséhez a kerámiaedény. Kerüljük a teflonedények használatát, mert a teflon műanyag bevonat, s ha megsérül káros anyagok kerülnek ételeinkbe. A kerámia az emberiség egyik legrégebben használt anyaga. A kerámiaedényekben az ételek csak csekély folyadékkal, vagy teljesen anélkül főzhetőek, süthetőek. A fedő alatt, lassú tűzön összeérnek az ízek, megmarad a zöldségek, húsok, gyümölcsök természetes íze, aromája, a tápanyagok és vitaminok az ételben maradnak.
Néhány praktikus tanács használatukhoz: Karácsony kuglóf
- Főzzünk benne lassú tűzön, alacsony fokozaton.
- Az edényt csak akkor kezdjük melegíteni, ha kívülről száraz, hogy a hő hatására ne pattanjon el.
- Vizet az áztatáshoz, tisztításhoz csak akkor engedjünk bele, ha már kihűlt, nehogy elrepedjen.
-Használat után meleg, enyhén mosogatószeres vízzel moshatóak ki. Súrolószert nem szabad használni, mert az eltömíti a pórusokat, vagy mázasedényeknél karcolhatja a bevonatot.
Diós kuglóf meggyel
Hozzávalók: 4 tojás, 10 dkg puha vaj, 7 dkg méz, 5dkg darált dió, 19-20 dkg liszt, fél teáskanál szódabikarbóna, 20 dkg magozott meggy, 12 dió.
A tojásokat szétválasztjuk a fehérjéket kemény habbá felverjük. A vajat a mézzel kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgákat egyenként. Evőkanállal beledolgozzuk a darált diót és a szódabikarbónával elvegyített lisztet. Végül beleforgatjuk a tojáshabot és a meggyet.
Vajjal egyenletesen kikenünk egy kuglófformát és a tisztított dióval kibéleljük. Beletöltjük a tésztát és a tetejét elsimítjuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon 50-60 percig sütjük.
A kuglófot a sütőből kivesszük, a formában kb. 10 percig pihentetjük, majd rácsra borítva teljesen kihűtjük. Végül vaniliporral megszórjuk.
(Köteles Ilona receptje)
Sajtos - körömvirágos pogácsa
Hozzávalók : 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg sajt, 1 db nagy pohár tejföl, 5 dkg élesztő, 1 db tojássárgája, 1 marék körömvirágszirom, só.
Enyhén cukrozott tejben meg kell futtatni az élesztőt. A sajtból és a körömvirágsziromból félreteszünk keveset díszítésre, a többit az egyéb hozzávalókkal együtt jól dolgozzuk össze. Meleg helyen pihentetjük, kelesztjük, kétszer átgyúrjuk. Lisztezett deszkán kb. 1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, és pohárral pogácsákat szaggatunk, tepsibe helyezzük. Tetejüket megszórjuk sajttal és körömvirágszirommal, majd megsütjük.

Körömvirágos pogácsa biotippek bioboltKörömvirágos pogácsa biotippek bioboltKörömvirágos pogácsa biotippek bioboltKörömvirágos pogácsa biotippek biobolt

vagy


Korunk embere, ha édesíteni akarja táplálékát egyből a cukortartóhoz nyúl. Nagy tömegben a cukrot csak a XIX. század óta vonják ki a cukorrépából. A cukornádból ugyan már a perzsa birodalomban is elő tudták állítani az ú.n. "kőmézet", de ez még nagyon sokáig igen drága édességnek számított. Az emberiség természetes édesítőszerei elsősorban a méz és az aszalt gyümölcsök, egyes országokban pedig édes növényi levelek és fanedvek voltak.
A váci Fehérek templomának felújítása során megtalált múmiák fogazatát elemezve érdekes és megdöbbentő tényt fedeztek fel. 1792-ben, Fiumében elkezdte működését az első magyar cukorfinomítógyár, s az ezután élt emberek fogazatának állapota sokkal rosszabb volt, mint korábban élő társaiknak. A kriptát 1729 és 1731 között építették, s csaknem másfél évszázadon keresztül használták temetkezési helyül Vác polgárai.
De a fogászati technikai eszközök fejlődése is nagy lendületet vetett a cukorfogyasztás növekedésével. Pedig ekkor még csak évi 2 kg cukor fogyott fejenként. Ma szinte világelsők vagyunk a cukorfogyasztásban az évi 50-60 kg/fő mennyiséggel.
A cukor nagyon gyorsan felszívódik, a vércukorszintet hirtelen megemeli. Szervezetünk erre úgy reagál, hogy nagy mennyiségű inzulint kezd termelni,hogy lecsökkentse a vércukorszintet normál állapotára. A civilizált ember folyamatosan cukrot fogyaszt, mert az minden élelmiszerben megtalálható. Ez azt eredményezi, hogy a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei kimerülnek. Az egész hormonháztartást megterheli ez, és így alakul ki a cukorbetegség. Bizonyított tény, hogy azoknál a népeknél, akik nem fogyasztanak finomított cukrot, illetve finomított szénhidrátokat, ott nem fordul elő a cukorbetegség. De a cukor "számlájára" még sok betegség írható fel: fogszuvasodás, elhízás, hiperaktivítás, elsavasodás, rák ...
A cukorrépa és a cukornád, amiből a cukrot kivonják még természetes élelmiszerek. De mivel kémiai eljárásokkal eltávolítják a hasznos anyagokat - fehérjéket, zsírokat, ásványi sókat, nyomelemeket, vitaminokat, rostokat - a fehér kristálycukorért, már nem több csak üres kalóriabumm szervezetünknek. Nagyon sok "élelmiszerünk" hihetetlen mennyiségű cukrot tartalmaz. Készítsünk pl. saját gyümölcsjoghurtot, s meglepődünk milyen sok cukrot kellene beletennünk, hogy olyan édes legyen, mint a bolti.
méz Egyébként is mézet rakjunk bele a joghurtunkba! A legtermészetesebb és legegészségesebb édesítőszerünk. A méz nagyon fontos, nagyértékű, gyógyhatású táplálék. 1 kg méz egyenértékű 50 darab tojással, 25 darab közepes banánnal, 40 darab naranccsal vagy 1,60 kg marhahússal. 10 dkg virágpor egyenértékű 0,5 kg marhahússal vagy 7 darab tojással.
A méz alkotó elemei: egyszerű cukrok, víz, összetett és többszörösen összetett cukrok, szerves savak, fehérjék, aminosavak, ásványi anyagok, aromaanyagok, enzimek, biológiai aktív anyagok, vitaminok, színanyagok.
A benne lévő enzimek serkentik az emésztést. Antibakteriális hatásával eredményesen gyógyítja a torokfájást és köhögést. A kristálycukorral ellentétben csak lassan emeli a vér cukorszintjét.
A méz állaga, hogy mennyire folyós, vagy sűrű, attól függ, milyen mennyiségben tartalmaz gyümölcs-, illetve szőlőcukrot. Ha több gyümölcscukrot tartalmaz, hosszabb ideig megőrzi folyékony állagát. A magasabb szőlőcukor esetén hamarabb kikristályosodik, de ez nem jelent minőségi romlást.
Ha a mézet magasabb hő éri, tönkremennek a benne lévő értékes hatóanyagok. Langyos teába keverjük csak el a mézet, a kikristályosodott mézet pedig legfeljebb 40 fokos vízfürdőbe állítsuk. Sütésnél, főzésnél ha lehet minél később használjuk a mézet édesítésre, de így is sokkal egészségesebb megoldás a cukornál.
Nagyon sokféle, különleges mézzel találkozhatunk, elsősorban biorendezvényeken, biopiacokon. Érdemes megismerni a méhészeket, s közvetlenül tőlük vásárolni, mert a magyar mézek rendkívül jó minőségűek ! Igazi hungarikumnak számít pl. a selyemkóróméz, mivel Európában csak hazánkban alkot a selyemkóró összefüggő mezőket.


A méz fajtái:
 
Vegyes virágméz:
Többféle virág nektárjából gyűjtött méz. Hamarabb kikristályosodik, sütéshez, főzéshez kiválóan alkalmas.
 
Fajtamézek:
Ha legalább 60 %-ban csak egyfajta virág nektárját tartalmazza a méz. Ilyenek pl.: akácméz, hársméz, medvehagymaméz, repceméz, vaddohányméz, napraforgóméz, gyermekláncfűméz, gesztenyeméz, selyemkóróméz, aranyvesszőméz....
 
méz
 
Mézharmatméz:
A méhecske nem virág nektárját gyűjti, hanem a leveleken található mézharmatot.
 
méz
 
A méz után a legnagyobb tömegű méhészeti termék a virágpor. A virágpor szupertáplálék, ami a nyersrost kivételével minden szükséges tápelemet (szénhidrátot, fehérjét, zsírok ) tartalmaz. A pollen legfőbb értékét az aminosavak adják.
A virágpor a vitaminok leggazdagabb méhészeti termék, hormonokat és enzimeket is tartalmaz.
A virágport a természetgyógyászatban eredményesen használják a különféle öregségi betegségek, a májkárosodás, a prosztatadaganat, keringési és vérellátási zavarok, besugárzási kezelések ártalmai esetén.

Méh, méz
 
A propoliszt sokféle formában használhatjuk: natúr, csepp, extraktum, spray, kenőcs, sampon, fogpaszta, stb. Ha van választási lehetőségünk a biominőségű propoliszra bízzuk rá egészségünket. A propolisz, mint antibiotikum előnye, hogy gyári, szintetizált gyógyszerekkel szemben sokkal kevesebb - gyakorlatilag semmilyen - mellékhatása nincs.

Méh, méz


A Szabó Méhészet termékei megvásárolhatóak: Zsámbékon pénteki piacon, Tatabányán szombati piacon, Budakeszin vasárnapi piacon, valamint Esztergomban
Érdeklődjön a 06-20-395-82-16-os telefonszámon !



by Szaszi

Nincsenek megjegyzések:

Blog Archive