2009/03/19

Interjú Eszterrel :)))

Interjú Antalovics Eszter kecsketej szappankészítővel

Hónap témája » Védelmi vonalunk a bőr

  • Antalovics Eszter
    Antalovics Eszter

...aki 40 évig élte a városi lányok, asszonyok műkörmös, könyvtárba járós, bronzis életét. Aztán egyszer csak eldöntötte, hogy egy falucskában egy szép tornácos parasztház lesz az Ő otthona, ahol elkészültek élete első kecsketejszappanjai...

Miért döntöttél a kecsketej szappan készítése mellett?

Amióta a kecskéim betették a lábukat az életembe, imádom őket, mert igaz, hogy haszonállatok, de rendkívül intelligens, kedves teremtmények! Igaz eleinte főként tudatlanságunkból adódóan csináltak egy-két kárt, de aztán minél jobban megtanultunk "kecskéül", annál kevesebb probléma volt velük. Kezdetben csak a tejüket fogyasztottuk nagy élvezettel, mert hát a városi tejekhez képest a kecskéinké sokkal finomabb. Elkezdtem kitanulni a kecskesajt készítés fortélyait és elég jól sikerült, mert volt keletje portékáimnak. Néhány év múltán az interneten keresgéltem hazai és külföldi kecskés oldalakat és feltűnt, hogy milyen sok angol nyelvű honlap foglalkozik "goat milk soap" témával. Ezeket lefordítva már tudtam mihez is fogok kezdeni! (Ezeket lefordítva már tudtam mi lesz a következő kecsketejes termékem!) Mivel Magyarországon még egyáltalán nincs kultúrája ezeknek a csodálatos természetes termékeknek, egy kerek évembe tellett mire az első olyan garnitúra szappanom elkészült, aminek célállomása ne a szemét lett volna. Sok pénzbe került a szappanfőzés higiéniai hátterének biztosítása és a receptek sem születtek könnyen, de nem bántam meg, hogy ezzel foglalkozom! Legfőbb kitűzött célom az volt, hogy csak természetes anyagokat használok fel szappanjaim készítésénél. Sem színezékeket, sem szintetikus illatosító anyagokat nem alkalmazok. A másik célom az volt, hogy minden alap bőrtípusra készítsek kecsketej szappant és az is, hogy a lehető legnagyobb százalékban tartalmazzanak kecsketejet. Aztán egy-két bőrprobléma ápolására is készültek szappanok a hozzáadott jótékony hatású adalékoknak köszönhetően.

Hány kecskét neveltél fel eddig?

Tavaly a picikkel együtt 51-en voltak, az a létszám volt a csúcs, szerintem olyan száz körül van azon kecskék száma, akiket volt szerencsém ismerni! :)

Melyik típusú kecsketej-szappanokat használod?

Vannak kedvenc szappan fajtáim, de mindegyiket szeretem használni. Hál'Istennek nincs különösebb bőrproblémám a celluliton kívül, úgyhogy bármelyiket használhatom. Kedvenceim: csokis, zabos-mézes, algás, ásványos, iszapos. A levendulásat pedig hajmosásra használom!

Mi a véleményed arról, hogy a mai ember hogy viszonyul a természetes kozmetikumok használatához?

Nagy örömömre szolgál, hogy tapasztalataim szerint a mai fiatal nők és főleg az édesanyák egyre nagyobb százalékban pártolnak el a vegyszerekkel, szintetikus anyagokkal teli kozmetikumoktól, tisztálkodó szerektől. Azzal, hogy ők egyre nagyobb számban preferálják a friss, természetes anyagokból készült termékeket, gyermekeik is ezt a példát látják, akik ilyen környezetben felnőve már eleve ezeket fogják levenni és hazavinni a boltok illatszeres polcairól! Teszem hozzá, hogy ezzel nem csak egészségüket, hanem a természetet is óvják!

Persze ma még mindig többen vannak, akik kevésbé ön és környezettudatosan válogatnak, hiszen nagyon csábítóak a gyönyörű csomagolásban árult, pompázatos színekkel és illatokkal elkészített szappanok, krémek. Nagy ára van ennek a tökéletességnek! Ezt a hatást ugyanis csak szintetikus festékekkel, vegyszerekkel és parfümökkel lehet elérni.

A kézzel és szívvel készített, friss, tartósítószer nélküli szappanok szennyezik legkevésbé a környezetet, ráadásul tudni lehet, hogy mi van bennük. Még egy előnyük van ezeknek a natúrkozmetikai termékeknek a szintetikus készítményekkel szemben, sokkal intenzívebben, erőteljesebben fejtik ki kedvező hatásukat!"

A jövőre vonatkozó álmaidról mesélj egy kicsit!

Nincsenek égbetörő terveim, legfőbb szándékom a kezdetektől fogva AZ, hogy szappanomat használó vásárlóim elégedettek legyenek! Nem szeretnék szappangyárat, maradok a "kisszériás" kézzel készített és kizárólag természetes alapanyagokat és adalékokat tartalmazó termékeknél. Persze figyelemmel kísérem a külföldi "handmade soap trendeket" és abból mazsolázgatva használok fel új anyagokat, technológiákat aszerint, hogy vevőimnek mire lehet szükségük. Nagy előnye ennek a személyes kontaktuson alapuló eladó-vevő kapcsolatnak, hogy könnyen megszólíthatom vásárlóimat véleményüket kikérve egy-egy új ötletemről. A legközelebbi újítást most Húsvétra időzítettem, visszatérő vevőim már tudnak róla, a többiek számára még legyen titok!

2 megjegyzés:

Eszter írta...

Szia Szilvi!

Megleptél azzal, hogy a velem készített interjút posztként látom viszont nálad! :)

Puszi és köszi: Eszter

Hunszil írta...

Miért ez természetes :)))de még van egy kis elmaradásom az interjú készítővel szemben őt is feltüntetem csak nem volt időm még :((

Blog Archive