2009/02/02

Hagyomány és természet - aki érdekel

HAGYOMÁNY ÉS TERMÉSZET

konferencia, 2009. február 24.

A Hagyományok Háza, felismerve a hagyományos kultúrák természetvédelemben betöltött szerepét 2003-ban kezdeményezte a természetvédelemmel közös konferenciasorozat elindítását.

Az első sikeres budapesti rendezvényt követően, amely az egész társadalmat érintő, égető problémákra és azok összetett, soktényezős okaira irányította rá a figyelmet, a másodikat már tematikus módon szerveztük meg. Így került sor a hagyományos állattartás természetmegóvó szerepével, a pásztorok szellemi örökségének természetvédelemben is hasznosítható tapasztalataival, a magyar külterjes állattenyésztés és a pásztorrend kialakulásának tanulságaival foglalkozó második, az ember és a vizek világának viszonyát, az ártéri tájgazdálkodás felélesztését boncolgató harmadik, a kulturális-, és biodiverzitásról, illetve a helyi termékek fejlesztésének és értékesítésének lehetőségeiről szóló negyedik konferenciára.

Az ötödik tanácskozást a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Természet- és Környezetmegőrzési Szakállamtitkárságával, valamint a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeummal közösen szervezzük meg. A 2009. február 24-én, jégtörő Mátyás napján esedékes rendezvény egy aktuális témakörben, a természetvédelem és a környezetmegőrzés problémáira keresi a válaszokat a népi építészet és a hagyományos energiagazdálkodás viszonyának tükrében.

1 megjegyzés:

Eszter írta...

Szia Szilvi!

Az egyik feltétele az volt a falura költözésemnek, hogy ilyan szép, tornácos, hosszú parasztházat találjak, lehetőleg vászolyogból. Nagyon nagy szerencsém volt, mert kettő közül is választhattam. Egy picit sem bántam meg ezt a döntésemet. Kár hogy elfogyott a pénzem, mire belül rendbe hoztuk a házat, de az a tervem, hogy ugyanilyen szépen rendbe hozom az én boltíves tornácomat, mint a képen látható házé.

Blog Archive